2011-10-20 15:42:54• hírek • Póti Orsolya

Fontos a 112-es formanyomtatványok leadása

Kolozsváron találkozott Gheorghe Ialomiteanu pénzügyminiszter az erdélyi adó- és pénzügyi hivatalok képviselőivel, valamint az erdélyi vállalkozókkal - tájékoztatott Dan Maier, a Szatmár Megyei Adó- és Pénzügyi Hivatal vezetője.

A találkozón több mint ötszáz erdélyi vállalkozás képviselői vettek részt. A rendezvényen főként a vállalkozók informálására fektették a hangsúlyt az új adózási szabályokat illetően - mondta el Dan Maier igazgató.

Szó esett a fizetés átütemezéséről, valamint a büntetésekről is. Dan Maier kifejtette, a következő adózási évtől megszűnik a munkavállaló éves adózási kivonata és változott az úgynevezett 390-es bevallás leadásának időpontja.

Eddig minden hónap 15-ig kellett elszámolni vele, ez az időpont 26-ig tolódott ki. Változott a büntetés is: eddig a tevékenység értékének  2 százalékával büntették azt, aki elmulasztotta kötelezettségeit. A büntetés összege ezt követően 1.000 és 5.000 lej között lesz majd mulasztás miatt, 500 és 1.500 lej között pedig, amennyiben hibás vagy nem teljes a dokumentáció.

Az adóbevallás elmulasztása terén is komoly módosítás történt, ennek esetén a helyi adóhivatal minősíti majd inaktívnak az érintett gazdasági szereplőt. Az inaktívvá nyilvánítás három hónapi elmaradás után következik. Amennyiben az érintett szeretne ismét aktív tag lenni, akkor ki kell fizetnie a meglévő hátralékait.

Maier elmondta, fontos, hogy a vállalkozók leadják a 112-es formanyomtatványokat, mert ennek elmulasztása miatt büntetéséi hullám indulhat. Leginkább a kisebb vállalatoknak fog gondot okozni az online leadás, a nagyobb cégek ugyanis már két éve használják ezt a rendszert.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: